Sfaturi practice 10 Minciuni despre mixaj


10 minciuni despre mixaj,
pe care nu ar trebui să le mai accepți


Există momente în viață când realizezi că nu ai învățat modul corect de a mixa o voce, un instrument sau o formație. De acord, ai învățat. Ai progresat în acest domeniu. Există însă minciuni prin care te amăgești mereu și mereu. Nu ai învățat. Lucrul tău are de suferit pentru asta. TREZEȘTE-TE!

Orice judecată din partea mea este deoarece eu însumi am crezut o parte dintre acestea. Eu nu trăiesc într-o seră… cel puțin de acum încolo.


Nr. 1: Pot oricând să dau mai tare

Cântărețul își ține sau deplasează microfonul începând de la buze până în dreptul stomacului, sau oriunde între acestea. O tehnică improprie de folosire a microfonului nu poate fi contracarată prin creșterea volumului sau prin deplasarea continuă a atenuatoarelor (potențiometrele de obicei cu deplasare liniară ce se află în partea jos a mixerului). În cazul acesta trebuie să vorbești cu solistul, sau liderul grupului de închinare, astfel încât aceștia să beneficieze de o instruire corectă în privința tehnicilor de folosire a microfonului. Tu știi că poți ridica volumul microfonului doar până la limita unde sunetul reprodus prin difuzoare se întoarce înapoi în microfon, însă dacă microfonul este prea departe de gură nu ai ce face. Nu-ți trebuie mai mult de două minute pentru a instrui cântăreții cum să țină și să folosească microfonul.


Nr. 2: Pot să acopăr problemele prin reverb

Reverb-ul nu este pentru a masca problemele audio… cel puțin nu în totalitate. Înainte de a adăuga orice efect audio (reverb sau delay), rezolvă problemele legate de frecvențe, prin ajustarea adecvată a egalizatoarelor (EQ). În caz contrar, nu faci decât să adaugi mai mult la frecvențele ce creează probleme.


Nr. 3: Așa am lucrat tot timpul până acum

Aceasta este minciuna care spune că dacă ai învățat să faci un lucru într-un anume fel, acesta nu mai poate fi îmbunătățit. Acesta poate fi referitor la poziționarea microfoanelor, folosirea efectelor, mixaj, etc. Crezând asta, vei fi ținut în loc de la îmbunătățirea calității mixajului, apropierea relațiilor cu echipa și ceilalți membri ai bisericii, iar în final te va împiedica de a deveni cel mai bun din ceea poți fi.


Nr. 4: Eu știu ceea ce e cel mai bine

Asemenea minciunii nr. 3, tu crezi că experiența și cunoștințele tale reprezintă atuuri în fața oricui. Câteva din cele mai bune tehnici de mixaj le-am dobândit printr-un răspuns afirmativ la întrebarea: ”îmi permiți să-ți arăt câteva lucruri cu privire la mixajul pentru acest grup?” Nu spun aici că trebuie să accepți sfaturile oricui. Noi știm că fiecare are propriile opinii în legătură cu mixajul, însă trebuie să-ți dezvolți abilitatea de a asculta, deoarece vei învăța ceva.


Nr. 5: Compresorul nu poate fi cauza pentru asta

Dă-mi voie să te întreb: ”cunoști ceea ce poate face fiecare componentă din sistemul tău audio?” Ești sigur de asta? Îmi amintesc de o discuție avută cu alți doi tehnicieni despre o problemă de sunet apărută când am ”închiriat” sala bisericii unui grup pentru concert. Aparent, ei au avut o problemă foarte ciudată când în difuzoare se auzea microfonie nedorită, sunete ciudate și toate celelalte. Așadar noi trei eram în preajmă discutând despre posibile probleme, cunoscând că nivelul de intrare pe fiecare canal a fost corect reglat. Doi dintre noi au afirmat că sunetul este afectat ca și cum compresorul este reglat impropriu. (De fapt, am și aflat că acesta era problema). Al treilea s-a uitat la noi ca la niște idioți afirmând cu convingere: ”un compresor nu poate face asta”.

Nu fi încuiat la minte referitor la ceea ce poate sau nu poate face echipamentul tău, mai ales atunci când ceva merge rău.


Nr. 6: Sună rău din cauza echipamentului

Întreabă orice chitarist și el îți va povesti despre un bun chitarist care, atunci când a pus mâna pe o chitară de slabă calitate, în mâna lui a sunat ca niciodată până atunci. Este ceva de învățat din asta… și anume că nu depinde așa mult de echipament, ci de cel care îl folosește. Am mixat ca și musafir în alte biserici și de câteva ori am auzit: ”o, niciodată nu a sunat așa de bine”. Iar aceasta a fost pe un vechi Behringer, Makie, Peavey, sau orice altceva am mai putea adăuga aici. Dacă cumva ai adoptat această minciună că sunetul tău nu poate fi mai bun cauza echipamentului, atunci pur și simplu ai încetat să dezvolți ceea ce este mai bun din tine. Într-adevăr, există situații când este vorba de echipament, însă de cele mai multe ori tu ești cauza.


Nr. 7: Mai tare e întotdeauna mai bine

Du-te! Ieși afară! Doar glumeam. Mai tare nu înseamnă întotdeauna mai bine, deoarece nivelul sunetului este ca și temperatura. Fiecare are temperatura sa ideală pentru confort. Nu toți simt la fel și tot astfel este și cu percepția asupra nivelului de sunet. Dacă spui: ”mai tare este mai bine”, atunci la ce nivel este prea tare? O, este atunci când consideri tu că este prea tare? Atunci cum rămâne cu percepția celorlalți membri? Oare părerea lor este importantă?


Nr. 8: Pot să mixez cum vreau

”Mai mult bas!”, ”Îmi place basul!”, ”Mai mult clape!”, ”Fiul meu cântă la claviaturi și el trebuie să se audă.” Sună un pic prostesc acum, nu-i așa? Nu uita că tu mixezi un grup de oameni, astfel încât aceștia să fie în totalitate implicați în închinare înaintea lui Dumnezeu. Mixează într-un mod care să placă acestora. Nu crede că poți mixa cum îți place ție, iar toți ceilalți trebuie să beneficieze din aceasta. Dacă totuși se întâmplă să mixezi în stilul tău și ceilalți să fie mulțumiți, este minunat, deoarece stilul tău de mixaj tocmai împlinește nevoia lor. Altfel, mixează pentru ceilalți, nu pentru tine.


Nr. 9: Ridică doar frecvențele care ajută la mixaj și nu atenua nimic

Aceasta nu înseamnă că amplificarea anumitor frecvențe este ceva rău, însă poți afla că, adeseori, un sunet plăcut se obține prin atenuarea în prealabil a anumitor frecvențe ce nu ajută, sau chiar reducerea complet a unora neplăcute. Nu poți avea o grădină frumoasă ignorând buruienile și doar cultivând tot mai multe flori. Trebuie ca mai întâi să eliberezi terenul de buruieni, astfel încât florile să se dezvolte în voie.


Nr. 10: La final, rămâne acest spațiu unde poți adăuga altă minciună pe care ai crezut-o, sau ai auzit-o la altcineva.


AICI ne puteți scrie despre problemele dumneavoastră, precum și sugestii pentru tematici despere care doriți să aflați mai multe. Vă mulțumim.


©Copyright 2012 Credo Music. All Rights Reserved.