Sfaturi practice 10 Minciuni despre mixaj

10 probleme audio în biserică


În afara unui mixaj defectuos, mai există și alte probleme ce pot genera un sunet neplăcut în biserică. În continuare voi enumera câteva cauze ce influențează calitatea acestuia.


1. Volum excesiv pe scenă. Atunci când volumul sunetului pe scenă este prea mare, toată lumea are de suferit. Volumul exagerat din monitoare se scurge spre audiență astfel încât aceștia (în special cei se află în zona de mijloc a primelor rânduri) aud mai mult acest sunet, în loc de cel mixat și transmis prin boxele principale din sală. De asemenea, de cele mai multe ori, muzicienii de pe scenă nu aud sunetul de care au nevoie, deoarece sunt bombardați cu ceea ce nu au nevoie să audă. În fine, chiar și cel care mixează pentru audiență este influențat negativ prin faptul că aude sunetul din monitoare împreună cu cel din boxele principale.


2. Utilizarea microfoanelor în mod greșit. Există soliști care țin microfonul la 30 cm, iar apoi îl apropie imediat în fața gurii. De asemenea, un microfon poate fi plasat exact în centrul difuzorului pentru chitară sau alt instrument. Altă situație se creează atunci când există un instrument cu sunet amplu (ex. pian) și se optează pentru nu se folosi microfon. În lipsa microfonului, acel instrument nu poate fi controlat în nici un fel în mixaj.


3. Utilizare greșită a monitoarelor. Prea tare, sau prea încet. Alteori mixajul dintre voci și instrumente nu este cel potrivit. De asemenea, adeseori muzicienii se află în locul corect atunci când se reglează monitoarele, iar apoi, când programul începe, ei sunt mult mai departe și din această cauză nu mai aud sunetul din monitor.


4. Sunetul este prea tare în sală. Dacă ți se pare că este prea tare nu înseamnă că ai îmbătrânit. Când sunetul este prea tare, acesta afectează în mod negativ asistența. Asta poate chiar distruge atmosfera închinării.


5. Sunetul este prea încet în sală. Un sunetist a făcut odată un simplu experiment în biserică. El a ridicat și a coborât nivelul sunetului de câteva ori în timpul programului. Rezultatul? Asistența s-a comportat precum niște păpuși cu ață. Când volumul era mic, oamenii țineau mâinile în jos pe lângă corp. Atunci când volumul a fost ridicat puțin câte puțin, tot la fel mâinile au început să se ridice. Când volumul a devenit prea tare, mâinile s-au lăsat în jos, de asemenea, una câte una.


6. Acustica sălii este neadecvată. Pentru acesta există tratamentul acustic. Există o biserică unde s-a constatat că toți ascultătorii ce ședeau într-un anumit spot primeau dureri de cap, din cauza frecvențelor joase din acea zonă. Indiferent că există zone fierbinți, reverberație prea mare, sau alte probleme acustice, o sală fără tratament acustic poate fi dăunătoare pentru participanții la programe.


7. Frecvențele (EQ) nu sunt egalizate corect. Caracteristicile acustice ale fiecărei încăperi sunt diferite. Așadar, frecvențele trebuie reglate în mixer conform cu acustica sălii, precum și cu programul ce se desfășoară în biserică.


8. Difuzoare deteriorate / arse. Un difuzor cu membrana deteriorată sau chiar deplasată poate produce sunete foarte neplăcute și chiar cârâieli deranjante.


9. Personal nepregătit la mixer. Să o luăm doar ca o glumă.


10. Ce am mai putea adăuga la această listă. Vă rog să ne scrieți dacă vă confruntați cu una din aceste probleme, sau poate alta și vom căuta să o abordăm în detaliu pentru a găsi soluțiile cele mai potrivite.


AICI ne puteți scrie despre problemele dumneavoastră, precum și sugestii pentru tematici despere care doriți să aflați mai multe. Vă mulțumim.


©Copyright 2012 Credo Music. All Rights Reserved.